Kiedyś myślałem, stali to jest jeden gatunek i to wszystko (za nim poszedłem do Technikum )
Szkoła zmieniła moją wiedzę ogromnie ,to nie znaczy że teraz wiem wszystko , czytam książki o tematyce metaloznawstwa
Każdą
stal można różnie obrabiać cieplnie, można nawęglać , azotować ,
odpuszczać , hartować na kilka sposobów np indukcyjnie lub hartować w
oleju ,nagrzewając dany materiał do odpowiedniej temperatury
Aby
wiedzieć do jakiej temperatury daną stal możemy zahartować, musimy
wiedzieć jaki gatunek stali obrabiamy , możemy to sprawdzić w poradniku
mechanika
Piec hartowniczy w którym nagrzewamy detal , ma tzw
czujnik temperatury który utrzymuje stałą temperaturę w piecu , za
pomocą termopary
Stale możemy także azotować , to rodzaj obróbki który poprawia właściwości stali powierzchniowo
Jeśli
mamy zahartowaną i chcemy ją obrabiać na maszynach to musimy ją
odpuścić , zmniejszyć jej twardość, aby można było ją toczyć lub
frezować
Do obróbki na szlifierce, nie musimy stali odpuszczać , gdyż możemy na niej obrabiać stale hartowane
Po co to napisałem, aby przytoczyć ciekawą anegdotę
Kiedyś
miałem takiego szefa, co znał się na budownictwie, przyszedł do tokarki
i palcem sprawdzał twardość, nacisnął na łoże tokarki palcem i
powiedział " ale twarde "
Do sprawdzania twardości metali i innych materiałów służą odpowiednie przyrządy tzw twardościomierze
Pozdrawiam czytających
czytam Pana bloga.....
OdpowiedzUsuńpisze Pan tak prosto i zwyczajnie....terapia uspokajająca,
pozdrawiam Mariusz
Dziękuję bardzo , Pozdrawiam Jacek :)
OdpowiedzUsuń