Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Gatunkek stali

   Kiedyś myślałem, stali to jest jeden gatunek i to wszystko (za nim poszedłem do Technikum )
Szkoła zmieniła moją wiedzę ogromnie ,to nie znaczy że teraz wiem wszystko , czytam książki o tematyce metaloznawstwa
Każdą stal można różnie obrabiać cieplnie, można nawęglać , azotować , odpuszczać , hartować na kilka sposobów np indukcyjnie lub hartować w oleju ,nagrzewając dany materiał do odpowiedniej temperatury
Aby wiedzieć do jakiej temperatury daną stal możemy zahartować, musimy wiedzieć jaki gatunek stali obrabiamy , możemy to sprawdzić w poradniku mechanika
Piec  hartowniczy w którym nagrzewamy detal , ma tzw czujnik temperatury który utrzymuje stałą temperaturę w piecu , za pomocą termopary
Stale możemy także azotować , to rodzaj obróbki który poprawia właściwości stali powierzchniowo
Jeśli mamy zahartowaną i chcemy ją obrabiać na maszynach to musimy ją odpuścić , zmniejszyć jej twardość, aby można było ją toczyć lub frezować
Do obróbki na szlifierce, nie musimy stali odpuszczać , gdyż możemy na niej obrabiać stale hartowane
Po co to napisałem, aby przytoczyć ciekawą anegdotę
Kiedyś miałem takiego szefa, co znał się na budownictwie, przyszedł do tokarki i palcem sprawdzał twardość, nacisnął na łoże tokarki palcem i powiedział " ale twarde "
Do sprawdzania twardości metali i innych materiałów służą odpowiednie przyrządy tzw twardościomierze 

                                                                   Pozdrawiam czytających 

2 komentarze:

  1. czytam Pana bloga.....
    pisze Pan tak prosto i zwyczajnie....terapia uspokajająca,
    pozdrawiam Mariusz

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo , Pozdrawiam Jacek :)

    OdpowiedzUsuń

Adsens